Kafetiera elektryczna bądź klasyczna, czyli jak parzyć smaczną kawę

Kafetiera, moka bądź kawiarka – wiele nazw oznaczających to samo, czyli niepozorny czajniczek składający się z dwóch części. Zasada jego działania jest niezwykle prosta, a kawa zaparzona przy pomocy tego urządzenia jest esencjonalna, pachnąca i bardzo smaczna. Jeżeli wybierzemy odpowiednią moke i świeżą kawę oraz zastosujemy się do przepisu parzenia, to uzyskamy doskonały napar, który będzie smakował każdemu. Zachęcamy więc do zapoznania się z kilkoma poradami, jak parzyć kawę w kafetierze elektrycznej.

Krótka historia parzenia kawy w kafetierze

Kafetiera jest to urządzenie, które powstało w latach 30 XX w. dla Antoniego Bialettiego. Pomimo już wielu lat zasada parzenia i konstrukcja kawiarki nie uległa zmianie, a picie kawy przygotowanej w ten sposób jest wciąż niezwykle popularna we Włoszech. Niemniej jednak zmianie uległy odmiany kawy zaparzane w kafetierze.

Jaką wybrać kafetiere?

Klasyczna kafetiera, czy też kafetiera elektryczna, wybór nie jest zbyt trudny. W głównej mierze zależy od indywidualnych predyspozycji. W większości marketów za kilkanaście złotych można zakupić dowolny model kafetiery. Niemniej jednak warto pamiętać, że na kafetierze nie warto oszczędzać.

Podstawowym materiałem, z którego wykonywana jest moka, to aluminium bądź stal. Jest to solidne tworzywo odporne na zmiany temperatury oraz działanie wody. Z tego względu lepiej nie kupować kafetiery wykonanej ze słabej jakości stopów materiałów – ryzykujemy w ten sposób, że kawa nabierze metalicznego smaku.

Warto także zwrócić uwagę na zawór bezpieczeństwa w dolnej części kafetiery. Pełni on ważną funkcję, kiedy to woda z jakichś powodów nie będzie mogła przedostać się przez sitko oraz kawę w górnej części urządzenia. W takich wypadkach ciśnienie w dolnej części urządzenia będzie szybko rosło i może dość do wybuchu. W takiej sytuacji zamontowany zawór szybko się otworzy, a para zostanie odprowadzona bez szkód dla kafetiery.

Należy także zwracać uwagę na uszczelki, które mogą wydzielać niemiły zapach. Podczas parzenia zapach ten może przedostać się do kawy, co popsuje cały smak.

Kafetiera elektryczna

Jak używać kawiarki?

Jeśli już zakupimy moke, powinniśmy wiedzieć jak ją używać. Najpierw powinniśmy zastosować młynek i drobno przemielić ziarna kawy. Grubość przemiału trzeba dostosować tak, aby kawa podczas parzenia delikatnie się sączyła, a nie gwałtownie wylewała. Nie może też być zbyt drobno, aby sitka się nie zatykały. Następnie wlewamy wodę do dolnej części, ale nie do pełna, zazwyczaj do zaznaczonej linii. Do górnej części wsypujemy kawę i łączymy oba elementy. Wieczko kawiarki powinno być otwarte, aby kontrolować proces parzenia. Jeśli jest to model elektryczny, to automatycznie po zaparzeniu powinna się kawiarka wyłączyć. Jeśli jednak moka jest klasyczna, to musimy ją zdjąć z palnika, gdy zacznie charakterystycznie bulgotać. Gotowy napar przelewamy do filiżanek.

Add Comment